Breng leesvaardigheid in kaart
Diatekst bestaat uit leestoetsen met meerkeuzevragen bij teksten die representatief zijn voor het soort teksten dat leerlingen op school te lezen krijgen. De begrijpelijke vragen meten verschillende aspecten van tekstbegrip, van woordniveau tot globaal tekstniveau. Achter de schermen worden teksten gekozen die passen bij het niveau van de leerling. Door deze adaptieve werkwijze blijven leerlingen gemotiveerd en presteren ze optimaal.
Screenen en volgen
Diatoetsen zijn middelen om te meten, te screenen en te monitoren. We vinden het belangrijk dat de toetsen dienen als het beginpunt van het pedagogisch-didactisch handelen: waar staat de leerling nu en waar kan de leerling naartoe groeien tegen de volgende metingen.

Zakelijke teksten
De volgtoetsen van Diatekst Nederlands meten het begrip van zakelijke teksten. De vragen richten zich op de aspecten van tekstbegrip, van woordniveau tot globaal tekstniveau. Dit geeft jou een compleet inzicht in waar een leerling staat en welke stappen nodig zijn om verder te groeien.
Toetsresultaten
De uitslag van de toets geeft aan hoever een leerling staat ten opzichte van de referentieniveaus voor lezen. Leerlingen die lager scoren dan gemiddeld krijgen bovendien een indicatie van het type lezer dat ze zijn op basis van een analyse van hun scoreprofiel:
- De compenserende lezer compenseert een kleinere woordenschat en andere taalproblemen met een goede tekstaanpak.
- De schoolse lezer komt tot onvoldoende begrip van de tekst in zijn geheel, ondanks een goede taal- en woordenschat.
- De vermijdende lezer ervaart zoveel problemen met teksten dat hij of zij leestaken gaat vermijden. Gevolg: zowel de taal- als de leesontwikkeling stagneert.
Deze indeling in lezerstypen bij zwakke lezers biedt houvast om leerlingen gericht verder te helpen, in de klas of via remedial teaching. Bij uitstek kan je hiervoor Diaplus Tekstenlab inzetten, teksten met werkmateriaal in aansluiting op de toetsresultaten.
